Skambankt

Skambankt pressebilde

I 1994 skulle det være bandstand på Klepp. Et band hadde brått meldt avbud, en spot var ledig. Det var da Terje, Hans Egil og Tollak og fikk en idé. «Me starte et nytt band. Me kalle oss Skambankt. Me dryle te og ser ke så skjer. Det kan gå.» De øvde inn 9 låter på én dag, framførte dem samme kveld. Deretter slapp de en demo, spilte tre konserter, og la opp.

Så gikk det ti år. Jærguttene var eldre, og vann hadde rent under alle bruene. Terje Winterstø Røthing spilte gitar i Kaizers Orchestra, men det brant under rockeføttene til de gamle kompisene. Skambankt-materialet og Skambankt-lyden ville ikke ligge i ro. De hentet fram den gamle energien og parret den med den nye. Skambankt anno 2000-tallet ble født.

Der startet en hardrock-historie som etter hvert har gitt bandet en sterk posisjon på den norske musikkscenen. Skambankt debuterte med sitt første album i 2004. De skaffet seg raskt et sterkt live-rykte, og i løpet av de neste årene la bandet flere signatursterke plater på bordet, med hits som «O Dessverre» og «Mantra». Skambankt trålte land og strand. De spilte flere ganger på Roskilde og Øya, varma opp for AC/DC på Valle Hovin og for DAD på deres store danske arena-turné.

Skambankts mest ambisiøse album til dags dato er arbeidet fram over 3 år. Kvartetten har hatt et rikholdig materiale å plukke fra, og lite er uprøvd. Dette er lyden av et band som strekker seg lengre. Det har blitt mørkt, modent og tungt. Mindre blues enn på forgjengeren «Søvnløs», mer hardrock og større raffinement.

Demoen til Sirene ble spilt inn i Bore Gardsrockeri, en gammel potetkjeller hjemme på Klepp, i løpet av 2012 og 2013. Selve albumet ble tatt opp i Propeller recordings med Kåre Chr. Vestrheim som produsent.

Tekstene er hovedsaklig skrevet av Terje Winterstø Røthing. På «Sirene» går han direkte til verks, han skriver oppriktig om mennesker, makt og kjærlighet. I «Voodoo», som er albumets første singel, leverer Winterstø Røthing en sterk låt om å se verden i hvitøyet:

Ikkje kom te meg med voodoo
Du må gjerne ha di tru
Men la vær å misbruk hu

Eg e ikkje redd for dommens dag
Eg e ikkje redd for den slags ubehag
Men eg e redd for mennesket

På «Sirene» har Skambankt utvidet repertoaret. Det er ei plate med like deler øyeblikksfengende rock, og låter som utfordrer lytteren. Musikken er umiskjennelig Skambankt, men variasjonen er stor når jærbandet leverer alt fra den episke frigjøringslåten «Gamle spøkelser» til den knallharde dommedagsrockeren «Sort Blod». Norges beste visesanger, som bandet selv kaller ham, Tønes, bidrar med vokal på «Sånne som deg».

I 2014 kommer Skambankt til å gjøre en omfattende Norgesturné og et av stedene de skal innom er Bardu og Villmarksrock!